ez a gomb

Határtalanul pályázattal Szlovéniában

2022-05-04 07:06:29

Az I. világháború katonáinak nyomában az Óbudai Gimnázium diákjai Szlovénia

A Határtalanul pályázat keretében 1100 kilométert tettünk meg az első világháború katonáinak nyomában Szlovéniában, 2022.04.05-09 között.

Ötnapos kirándulásunk első állomása Lendva (szlovénul: Lendava) volt. Körbevezettek minket a kéttannyelvű középiskolában, ahol megismerkedhettünk a szlovén oktatással, és elmagyarázták, hogy működik a szlovén-magyar kéttannyelvű rendszer. Ezek után betekintést nyerhettünk a Makovecz Imre által tervezett közösségi ház rejtelmeibe is. A pannon építészetnek egyik remek példája az épület. Az ősmagyar totemizmus és az ókori latin-keresztény motívumok remekül megfigyelhetők. Az idegenvezetőnk a színházteremben előadást tartott nekünk az épület és a berendezés szimbolikájáról.

A zsinagógában berendezett múzeum és a Lendvai vár szoborkiállításának és lepkegyűjteményének megnézése után szabadidőt kaptunk. Sokan felmentek a neves Lendvai kilátóhoz vagy a dombon lévő templomhoz, illetve találkoztunk határon túli magyar lakosokkal is. Lendva egy gyönyörű város, melynek gasztronómiája messze földön híres, illetve a szőlővidékek remek bort adnak a környéknek. A nap végén visszautaztunk Magyarországra, egy Lenti nevű községbe, ahol az éjszakát töltöttük.

Másnap elindultunk Tolminba, ami egy egész napos út volt, melynek során megálltunk Ptujban és Bledben. Ptujban felmentünk a várba, és az óvárosban tett sétánk során meglátogattunk egy templomot. Bledbe érve a tó gyönyörű látványa fogadott, minek közepén lévő szigeten egy templom állt. A partján álló templomba bementünk megtekinteni a gazdagon díszített belső teret. A bledi vár reneszánsz stílusban épült, és mivel egy magas dombon áll, csodaszép kilátás nyílt a környékre. Indulás előtt egy cukrászdában megkóstoltuk a híres bledi krémest. Sétáink alatt végig láthattuk a Alpok havas csúcsait. Este érkeztünk Tolminba, ahol alkalmunk volt megízlelni a helyi puliszkát marhapörkölttel, levesnek pedig lencseízű bablevest ettünk.

A harmadik napon egy útlezárás miatt gyalog kerestük meg az utat a Klutze erődig. Odafele megálltunk a pataknál gyönyörködni a festői tájban és a varázslatosan kék vízben. Az erődtől felsétáltunk a Hermann erőd romjaihoz. A világháború alatt végig az Osztrák-Magyar Monarchia ellenőrzése alatt állt, sajnos azonban ma már csak hajdani fényének emlékét őrzi. Lemásztunk az alatta lévő alagútrendszerbe, és egy pillanatra átélhettük a katonák helyzetét. Az erőd tetejéről lélegzetelállító kilátás nyílt a környező völgyekre. Miután körbejártuk, letáboroztunk és megebédeltünk, majd folytattuk kalandos utunkat egy első világháborús temetőig. Megtekintettük a sírhelyeket, az emlékművet és az emléktáblát. Napunk utolsó programja egy túra volt a Tolmin szurdokban, amit mindenkinek csak ajánlani tudunk, mert ezeket a természeti képződményeket egyszer az életben mindenképp látni kell. Este hullafáradtan estünk be az ágyba, hogy kipihenjük magunkat a következő nap programjaira.

Kobaridban végigjártuk a „hadiösvényt”, melynek eleje egy kálvária volt, ami a Szent Anton templomhoz vezetett, melynek falára a második világháborúban itt harcolt és meghalt olasz katonák nevei voltak felírva. Akárcsak a Tolmin szurdokban, a túra alatt érintetlen természet vett minket körül, olyan, amilyet nem lehet mindenhol látni. A túra hossza és a nagy szintkülönbségek ellenére fáradtan, ámde lelkesen értünk el a Napóleon hídhoz. I. Bonaparte Napóleon itt kelt át az Isonzó folyón, amikor a seregével a Habsburgok (és Magyarország) ellen vonult. A túra után a városi világháborús múzeum kiállítását vettük célba. Részletes animációt láttunk a hadi eseményekről, a katonák állapotáról, a két fél itteni viszonyáról és a katonák felszereléséről. Hemingway a városban szolgált vöröskeresztesként, és elmentünk a ház előtt, amiben lakott. Szabadidőnkben összebarátkoztunk a város macskáival, és ellátogattunk a pisztrángneveldébe. A város csináld-magad fagyizójában töltöttük el a délután hátralévő részét.

Az utolsó nap reggelén kitöltöttük a tanárunk által készített kvízt, ami az elmúlt hét alatt szerzett tudásunkat tesztelte le.

A nap további részét utazással töltöttük, ahol további élményekkel gazdagodtunk egymás társaságának köszönhetően.

Budapest, 2022. május .26.

Készítették:

Szabó Eszter és Vámosi Dénes 11.b osztályos tanulók

©2020 ÓBUDAI GIMNÁZIUM. MINDEN JOG FENNTARTVA
EGYÜTT AZ ÓBUDAI GIMNÁZIUMÉRT ALAPÍTVÁNY: RAIFFEISEN BANK SZÁMLASZÁM: 12001008-01206078-00100001 TECHNIKAI SZÁM (ADÓ 1 % FELAJÁNLÁSAKOR): 18145034-1-41