ez a gomb

NOBEL-DÍJASOK ÉS TEHETSÉGES DIÁKOK IX. TALÁLKOZÓJA

2021-08-20 10:19:34

NOBEL-DÍJASOK ÉS TEHETSÉGES DIÁKOK IX. TALÁLKOZÓJA

Szeged 2017. április 20-22.

Az idén kilencedik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudós Akadémiát, ahová iskolánk is meghívást kapott, így 5 tanulóval utaztunk Szegedre.    

Résztvevők: Orsolya Fadua May, Tasnádi Sarolta, 10. osztályos tanulók és Illés Laura, Nagy Júlia, Szász Benedek, 11. osztályos tanulók        

A program csütörtökön kezdődött. A regisztráció során átvettük a részletes programtervet, s elfoglaltuk a szállásunkat a Novotel Hotelben. Mi a B-jelű csoportba kerültünk. A délután folyamán laboratóriumi gyakorlaton vettünk részt a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnáziumban. A tanulók különböző boncolási gyakorlatokat végeztek. A bemutató tanárok marhaszívet és marhaszemet boncoltak, felelevenítették az élettani ismereteket, majd a diákok sertésszívet és sertésszemet boncolhattak. A gimnázium kimagaslóan jól felszerelt volt, a diákok olyan eszközöket és készülékeket használhattak a gyakorlat során, melyek nálunk nincsenek.        A pénteki napon a Nobel-díjas Bert Sakmann, a programképzési igazgatója mellett az Agy-díjas (Brain Prize) Arthur Konnerth tartott előadást, és beszélgetett az élettudományok iránt érdeklődő középiskolásokkal és egyetemistákkal.        Arthur Konnerth temesvári születésű német agykutató három másik kollégájával az agykutatásban használatos kétfoton-mikroszkóp feltaltalálásáért és fejlesztéséért 2015-ben kapta meg az Agy-díjat.    A nap folyamán a tudományos tanácskozás részeként az akadémia felsőbb éves hallgatói önálló előadásokon mutatták be saját kutatási eredményeiket.    

A konferencia résztvevői számára városnéző túrát is szerveztek, majd az estet gálaműsor zárta a Szegedi Nemzeti Színházban.       Diákjaink láthatták és hallhatták, hogy milyen érdekes kutatásokat végeznek az Orvostudományi Karon, illetve szembesülhettek azzal a ténnyel, hogy az angol nyelv ismerete elengedhetetlen a természettudományok világában, ugyanis a konferencia nyelve az angol volt, minden előadás angol nyelven hangzott el.            

Topalidiszné Makai Ágnes tanár

©2020 ÓBUDAI GIMNÁZIUM. MINDEN JOG FENNTARTVA
EGYÜTT AZ ÓBUDAI GIMNÁZIUMÉRT ALAPÍTVÁNY: RAIFFEISEN BANK SZÁMLASZÁM: 12001008-01206078-00100001 TECHNIKAI SZÁM (ADÓ 1 % FELAJÁNLÁSAKOR): 18145034-1-41