Sceaux gyönyörű kisváros Párizs közelében, kastélyával és parkjával Versailles-ra emlékeztet.

http://domaine-de-sceaux.hauts-de-seine.net/

 A gimnázium hatalmas épületegyüttesét éppen renoválják, de így is lenyűgöző volt látni a három részből álló iskolát, ahová 11 éves kortól 20-21 évesig járnak a diákok (összesen kb. 2000-en!), különösen három nagy udvarát és saját parkját csodálták meg diákjaink.

http://www.lyc-lakanal-sceaux.ac-versailles.fr/

Az idősebb korosztály érettségi utáni, úgynevezett egyetemre előkészítő képzésben vesz részt – erre a képzésformára az egész országból jelentkeznek ide érettségi után a legjobb diákok. Nekik tart fakultatív zenetörténeti órákat Sandrine Galiano, a koncerten az ő hangszeres növendékei közül szerepeltek néhányan a kórussal és az Óbudai Gimnázium hangszeres előadóival együtt.

Ha már Franciaországban jártunk, természetesen nem hagyhattuk ki a városnéző sétákat sem: Párizsban legelőször az Eiffel-toronyból, majd a Diadalívről láthatták az óbudaisok a csodás várost, de sétáltunk a Louvre kertjében, a Tuilériákban, a Champs-Élysées sugárútján, a Montmartre-on, a Luxemburg parkban és Európa legnagyobb üzleti negyedében, a Défense-ban is. Megnéztük a Notre-Dame székesegyházat, a Panthéont, a párizsi egyetemet, a Sorbonne-t is, együtt ebédeltünk az egyetemistákkal a Latin negyed egyetemi menzáján.

Az utolsó párizsi estén busszal még egyszer körbejártuk esti kivilágításban is a nappal már megismert helyszíneket, s gépkocsivezetőink ezúttal is bravúrosan megállták a helyüket csakúgy, mint napközben, amikor igazán nagy figyelemre és türelemre volt szükségük - a közlekedési szabályokat elég lazán kezelő franciák között lavírozva - a csúcsforgalomban.

Hazafelé megálltunk Reimsben, hogy láthassuk a francia királyok koronázási templomát, majd a Rohan hercegek kastélyában, Saverne-ben töltöttük az utolsó éjszakát, ahol diákszálló működik.

Az utazásban részt vevő tanulók többsége franciául is tanul a gimnáziumban, számukra ez az út nyelvi szempontból is különösen érdekes, tanulságos volt. Hazaérve képes beszámolót tartanak diáktársaiknak franciaországi élményekről. A legtöbb műemléki helyszínen diákok voltak az idegenvezetőink is, akik előre felkészültek a látnivalókból, s a buszon – mint az igazi idegenvezetők, mikrofonba beszélve – bemutatták, mit fogunk látni az egyes helyszíneken.

Az óbudais diákok az egész út során nagyon fegyelmezetten, iskolájukhoz méltóan viselkedtek. A koncert után összebarátkoztak a Lakanal Gimnázium jelen lévő diákjaival, akikkel spontán örömzenélést is szerveztek, amíg a tanáraik az iskola igazgatóhelyettesével és a koncertre érkezett szülőkkel beszélgettek egy esetleges folytatás lehetőségéről.

Így nyilatkozott a kirándulással kapcsolatban az egyik résztvevő diák:

"Nekem nagyon tetszett minden. Csak azt sajnáltam, hogy nem mehettünk fel az Eiffel-torony legtetejére, csak a második emeletre. De nem nagy probléma, nekem a hely így is hatalmas élményt nyújtott. Egy kicsit fárasztó volt a Diadalív tetejére felmenni a lépcsőn (egy kicsit szédültem is a végére a sok csigalépcsőtől), viszont megérte, mert a kilátás csodálatos volt. A Notre-Dame elkápráztatott a gyönyörű rózsaablakaival. Gyönyörűek és hatalmasak voltak! "

Ide kattintva nézhet meg képeket az utazásról